Monday, 7 January 2013

Sendi Terasa Sakit??

assalamualaikum buat semua..kali ni mamafiyya ingin kongsikan dengan anda semua mengenai sakit sendi..google punya google akhirnya dapat juga satu artikel pasal radang sendi ni dalam berita harian..jom kita baca..

Derita radang sendi (Berita Harian , 3/1/13)

OA penyakit orang berusia, tetapi bukan alasan hentikan aktiviti lasak

Osteoarthritis (OA) atau keradangan sendi sering dianggap penyakit orang tua. Peningkatan aduan penghidap sakit sendi juga semakin ketara sejajar pertambahan usia individu. Hakikatnya, golongan berkenaan perlu sentiasa bersedia berhadapan dengan risiko penyakit berkenaan

Sungguhpun pelbagai jenis rawatan tersedia termasuk pengambilan ubat dan pembedahan, tetapi dalam banyak keadaan, pesakit perlu memastikan badan mereka ‘bersedia’. 


Perunding dan Pakar Bedah

Ortopedik, Hospital Pakar Ampang Puteri (APSH) Datuk Dr Syed Abdul Latiff Alsagoff, berkata sebagai contoh, pesakit bertubuh gempal, mereka perlu mengurangkan berat badan terlebih dulu. 

Sekiranya tidak, rawatan diberikan kurang berkesan atau hanya bersifat sementara dan akan berulang lagi.

“Disebabkan pesakit terdiri daripada orang berusia, pengurusan artritis boleh menjadi lebih mencabar apatah lagi sekiranya pesakit menghidap pelbagai jenis penyakit seperti kencing manis dan darah tinggi. Pergantungan kepada pelbagai jenis ubat menyebabkan mereka boleh menjadi kecewa dan tertekan dengan situasi dialaminya,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

OA memang tidak popular osteoporosis atau tulang reput, namun ia adalah salah satu jenis dari keluarga besar penyakit Arthritis yang paling sering terjadi

OA mengganggu aktiviti penderita

Osteoarthritis (OA) termasuk penyakit nombor dua selepas penyakit jantung yang mengganggu aktiviti. Walaupun tidak menimbulkan kematian tetapi ia boleh mengganggu aktiviti penderita dan menyebabkan gangguan dalam produktiviti kerana menyebabkan sendi lutut berasa ngilu, kaku, dan bengkak sehingga sering kali menyebabkan gerak sendi terbatas.

Bahagian paling kerap mengalami rasa sakit ialah pinggul, lutut, pergelangan kaki dan tangan. Bagaimanapun, ada kajian menunjukkan, orang Asia lebih kerap mengalami sakit lutut berbanding pinggul manakala 'Caucasians' lebih banyak mengalami sakit pinggul berbanding lutut.

Kajian menunjukkan, satu dari enam penduduk menderita penyakit OA. Data yang dikeluarkan oleh Badan Kesihatan Dunia (WHO) pula menyebut 40 peratus penduduk dunia yang berusia lebih dari 70 tahun akan menderita OA lutut. Dari jumlah itu 80 peratus di antaranya mengalami masalah keterbatasan pergerakan.

Soo..antara vitamin terbaik untuk kesihatan sendi yang berpanjangan ingin mamafiyya kongsikan di sini adalah Advance Joint Health Tablet.

Menyokong Kesihatan Sendi Berpanjangan
 
 Ini adalah keratan yang mamafiyya dapatkan dari majalah harmoni keluaran JULAI 2012
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

so untuk bulan januari ni shaklee ada wat offer untuk sesapa yang rasanya nak bg pezen or gif tuk parent leh la dapatkan tablet hebat ni branch..untuk yg nak dapatkan dengan harga ahli anda juga bole dapatkannya dengan menggunakan ID mamafiyya 854346..n bg yang jauh dr branch leh la ring2 mamafiyya di talian 0195632038 or wassap/sms me asap..insyaAllah setiap order akan dihantar secepat yg mgkin..setiap konsultasi adalah percuma... 

No comments:

Post a Comment