Thursday, 21 February 2013

ESP & Ibu Hamil

assalamualaikum...
shat la h hendaknya kwn2 di luar sana..ingatkan minggu ni akan kembali seperti sediakala..but nope!! semalam terpaksa EL coz by muntah2 n x berat sgt kepala hatta nak angkat pun x terdaya..segala benda yg ditelan langsung x sempat nak hadam apatah lagi nak berkawan dengan perut or usus or ape2 yg ade kt dlm perut..after 5 min sume benda yg ditelan keluar balik..cuma sekeping roti gardenia n 1 cwn milo panas..tu pun x tertahan dh rasa.

hari ni alhamdulillah w/pun awal2 lagi dh menyembur tapi at least larat laaa nk melangkah ke opis..kalo dikenangkan balik semalam ntah laaa rasa mcm baru seminggu 2 preggy padahal dh nk msuk 12 minggu..still lagi ade loya n penin..mase 1st bby dulu xde la pulak smpi ke tahap ni..pepun hope sgt Allah permudahkan segala urusan..amiiin..panjang lebar plak membebel sebenarnya nak kongsi apakah yang dikatakan Pentingnya ESP untuk ibu yg hamil..

semalam bila perut dh kosong mamafiyya dh daya lagi nak wat pape..yg mampu hanya bangun n bancuh je esp yg ada...mmg lah dlam keadaan yg x larat ni makan ape pn sume rse x sedap pahit jeee..tp after 5 minit lepas amik ESP alhamdulillah mamafiyya rasa begitu selesa dan yang paling penting tgahari tu mamafiyya boleh masakkan lunch 4 my hubby..mula2 myhubby agak terkejut plan awal2 ingat nk makan nsik bungkus jek tapi bile dengar mamafiyya dah masak dia pn cepat2 nak blik..heheh tq Allah..tq ESP!


KENAPA ESP PENTING???

  • Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak.
  • Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit.
  • ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk.
  • Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat.
  • Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.
  • Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah.
  • Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke-3.

Ape pun tenaga yang di bekalkan itu adalah sgt penting..ye la memandangkan tenaga kita salu dihabiskan untuk proses mengeluarkan balik apa yg dimakan so pengambilan ESP ni haruslah dititikberatkan jgn skip tau..disamping tu byk pekdah yg kita dpt darinya..bukan sahaja kita malah baby yg kt dlm peyut niiiii...say hi to mummy!!peace

Untuk yg berminat sila pm mamafiyya di talian 0195632038..insyaAllah setiap pesanan akan beserta dengan konsultasi percuma dr mamafiyya..

No comments:

Post a Comment