Sunday, 2 June 2013

Tips mudah & ringkas banyakkan susu

Assalamualaikum sahabat2 mamafiyya di luar sana..
Alhamdulillah lately ni kesedaran penyusuan penuh susu ibu kepada bayi adalah sangat memberansangkan. ini mugkin disebabkan oleh kesedaran ibu bapa betapa pentingnya khasiat sebenar susu ibu berbanding susu formula kepada bayi masing dalam tumbesaran mereka bukan hanya dari segi fizikal malah mental juga.
Namun kesibukan bekerja bukanlah penyebab ibu itu sendiri mengabaikan penyusuan penuh kepada bayi kita..pelbagai kaedah dan cara yang tersedia untuk kita jalankan tanggungjawab ini walau sesibuk mana sekalipun.

Entri kali ni mamafiyya ingin berkongsi sedikit Tips mudah dan ringkas untuk kita mendapat stok/ bekalan untuk di bekalkan untuk bayi walaupun kita tidak secara direct.

Diingatkan kepada ibu2 diluar sana Pengambilan vitamin yang betul dan pada masa yang betul sangat membantu. Namun kunci utama ialah perlu amalkan 3 perkara ini secara konsisten dan berterusan. Bukan hari ni buat, esok tak buat, lusa buat...memang tak nampak kesan. Perlu buat setiap hari.

1. Pastikan bayi disusukan sekerap mungkin dan bagi yang bekerjaya, pastikan anda membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam...konsep yang salah. Teruskan pam dengan kala yang sama dan berterusan.


2. Pengambilan air yang mencukupi iaitu 3 L sehari. Pastikan menyediakan botol minuman dengan indicator supaya senang mengetahui adakah keperluan 3L air dipenuhi untuk tempoh seharian.


3. Amalkan zikir dan mengaji setiap hari dan doa tanpa putus padaNYA kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari ALLAH jua. Jadikan amalan harian.


Konsep 3 amalan ini perlulah dibuat. Cuma TIPS  macam mana pengambilan yang betul seperti ALFALFA, ESP, Kalsium serta 3 vitamin asas untuk ibu iaitu vitalea, b com dan vitamin C diambil pada masa yang betul dan kadar yang betul SANGAT MEMBANTU!
Selamat mencuba buat ibu2 di luar sana yang ingin memiliki stok susu yang mencukupi untuk si kecil anda. Setiap usaha yang kita lakukan pasti akn membuahkan hasil..
Untuk yang ingin mendapatkan suppliment2 di atas bolehlah menghubungi mamafiyya segera di talian 019-5632038. sebarang pertanyaan insyaAllah akan mamafiyya jawab dan setiap perkongsian ilmu itu amat2 diharapkan..

Berita baik kepada ibu2 di luar sana yang ingin menjana pendapatan sehingga 5k bersama mamafiyya bolehlah hubungi mamafiyya terus. segala panduan serta petunjuk akan diberikan beserta bimbingan hingga ke puncak..bersama kita memartabatkan sunnah Rasulullah dalam mencari rezki yang halal..jgn malu jgn segan!ibu2 juga boleh emailkan ke wafiyyacoomil@gmail.com..

No comments:

Post a Comment