Friday, 25 October 2013

Diet ibu menyusu! Boleh ke??

assalamualaikum semua...
wahai sahabat semua..sape kata ibu menyusu x bleh nak diet?boleh jee tp kena betul caranya...

ok mamafiyya kongsikan kt cni sbgai panduan kita semua termasuk diri mamafiyya sendiri memandangkan belum mencapai tahap bmi yang memuaskan so kena uaaha lagi ok caiyok2 sahabat yg sedang bf kat luar sana..

6 langkah diet yang selamat ketika menyusu

1)  Tunggu hingga anak anda 2 bulan sebelum mula dietkenapa kene tunggu 2 bulan, ini utk memberi masa badan menghasilkan susu yang sihat dan berkualiti.. tahukan anda.. dengan menyusu badan secara purata 200-500 calories sehari telah terbakar.. so walaupun kita tak berdiet badan telah membakar extra calories..

2) Menyusukan tanpa hadkajian menunjukkan lebih kerap menyusu dan menyusu lebih dari 6 bulan menyebabkan ibu hilang lebih berat.. wow bestnya, jom exclusive breast feed sampai 6 bulan..

3) Makan sekurang-kurangnya 1500-1800 calories satu harisewaktu menyusu anda kene ambil 1500-1800 calories setiap hari, kalau amik kurang akan menyebabkan susu jadi kurang

4) Tidak boleh turun berat lebih dari 680 g (1.5 pounds per week)Ibu2 boleh turun berat sehingga 1.5 pounds seminggu atau 6 pounds sebulan selepas bulan kedua dan tidak menjejaskan susu dan kesihatan bayi.

5) Kurangkan pengambilan calorie secara perlahan2Jika terlalu drastik mengurangkan kalori akan kurangkan susu.. ibu2 mungkin perasan susu kurang masa sakit, atau badan kurang air atau ketika mengambil ubat.. ini disebabkan masa sakit kita makan sikit, so calorie pun kurang

6) Elakkan ambil jalan mudah utk kurussama ada Liquid diet, diet rendah carbohydrates, ubat kurus adalah tidak digalakkan ketika menyusu..jika aa pun hanya supplement atau vitamin yang dibenarkan sahaja seperti Omega Guard dan juga Lecithin..

so keenam2 langkah ni boleh dipraktikkan untuk usaha ke arah yg lebih cntik n menawan kerana memiliki bntuk badan yg di idamkan..huhu..utk sesapa yg dh cpai target boleh juga kongsikan ngan mamafiyya yer!

♡mamafiyya juga seorang pengedar shaklee yg sah n sgt2 teruja dgn exclusive bf mom so sesapa yg ada pngalamn sgt2 dialikan untuk perkongsian yg menarik..♡

~sedia menerima pesanan serta membuat penghantaran ke seluruh s/malaysia n juga sabah dan sarawak..serta cod di sekitar kawasan sungai petani kepala batas, bertam dan juga butterworth..

♥salam ukhwahfillah♥
mamafiyya 0195632038

No comments:

Post a Comment